10 tips om minder op je mobiel te kijken


"Ik kijk vaker naar mijn mobiel dan naar mijn vriend(in)".

Dit is nogal een bekentenis hè? Toch heeft onderzoek uitgewezen dat dit inderdaad het geval is. We werpen op een dag vaker een blik op onze mobiel dan op onze partner.


Om nog maar te zwijgen over hoevaak je op je mobiel kijkt terwijl je eigenlijk op dat moment met iets ander bezig was. Tijdens een etentje met vrienden of zelfs tijdens het werk. Binnenkomende appjes en pushberichten van Facebook en Instagram zorgen ervoor dat je aandacht onmiddellijk wordt verlegd naar je mobiel. Maar ook zonder 'pingeltjes' klik je op momenten tussendoor toch even op de homebutton om te zien of er nog iets is gebeurd. Negen van de tien keer is er niets anders te zien dan je achtergrondafbeelding met de tijd en datum erop. *Zucht*.

No time like the present om deze vervelende routine op de schop te nemen! Want het is niet alleen onnodig om zo vaak op onze mobiel te kijken, het zorgt er ook nog eens voor dat je focus en concentratie direct verdwenen is. Het kost je brein veel tijd om weer terug te komen in de taak waar het eigenlijk mee bezig was. Waardoor je op een dag veel tijd verliest om productief en efficiënt te werken.

Onze 10 tips om minder op je mobiel te kijken:

  1. Ruim je mobiel op. Zie je mobiel als een ruimte die je wilt inrichten. Wat wil je er op hebben staan? Wie mag er zo maar binnen komen zonder kloppen? Wat wil je in het zicht hebben en wat moet achter gesloten deuren? En wat kan er naar de prullenbak?

  2. Richt je mobiel opnieuw in. Maak gebruik van de pagina's op je mobiel om bepaalde apps prominent aanwezig te hebben (homepage) en anderen niet (pagina 2 of 3). En maak folders, waar je je apps inzet. Geef ze titels die helpen bij het juist wel of niet openen, zoals: Alles af? Of: Tijd voor pauze!

  3. Zet pushberichten uit. Denk hierbij ook weer aan punt 1, wie mag er zo maar binnen komen walsen? Welk bericht is het waard om jou uit je concentratie te halen? Weeg de instellingen af per app: zoals Facebook, Instagram, Snapchat, maar ook je e-mailaccounts, agenda's, WhatsApp en alle andere apps (sport, nieuws, shops).

  4. Verwijder je go-to apps. We hebben allemaal wel bepaalde apps die we vaker openen dan anderen. Een app als Facebook zal voor veel mensen in de top 3 staan. Wat kun je hieraan doen? Verwijder simpelweg de app op de telefoon. Facebook kan je immers ook op een laptop of pc checken, waardoor je direct gedwongen wordt om deze alleen op bepaalde momenten te openen. Bij apps waarbij geen web-based mogelijkheid is, zoals WhatsApp, Instagram en Snapchat, is dat lastiger. Daarvoor zal je vooral aan punt 2 en 3 wat hebben.

  5. Stel je niet-storen klok in. Heb je de neiging om voor het slapen gaan op je mobiel te kijken? En is dit het eerste wat je pakt bij het wakker worden? Dan kan het helpen om in ieder geval geen berichten meer te ontvangen in de tijd die je wilt slapen om de verleiding te verminderen. Stel de klok van bijv. 22.00u t/m 8.00u in om jezelf er van te verzekeren dat je die periode niet wordt gestoord.

  6. Ban de mobiel uit de slaapkamer. Een stap verder zou zijn je mobiel compleet te verwijderen uit je slaapkamer. Je slaapkamer is bedoeld voor jouw ontspanning en rust, toch? Zorg er dan voor dat wat je in je slaapkamer hebt, bijdraagt aan dit doel!

  7. Kies een vaste plek voor je mobiel. Doe dit op je werkplek, thuis en voor onderweg. Door hem op die plek te laten verminder je de verleiding hem ongemerkt uit je zak te halen of van de bank te pakken om er op te kijken.

  8. Download een hulp app. Blijft het na deze bovenstaande punten lastig om je mobiel te laten liggen? Dan kan een hulp app als Forest je helpen. Hierbij plant je een zaadje die uitgroeit tot een boom gedurende de tijd die je niet op je mobiel kijkt. Open je je mobiel wel? Dan gaat de boom dood.

  9. Laat je mobiel vaker thuis. We weten dat dit voor de een veel makkelijker is dan voor de ander. Als jij tot die laatste groep behoort, dan is dit een belangrijk punt. Om jezelf te helpen vaker tijd vrij te nemen van je mobiel, laat hem simpelweg thuis! Begin met kleine uitstapjes, even naar de winkel of tijdens een wandeling. Train jezelf eraan te wennen niet altijd bereikbaar te zijn. Voel je je er beetje ongemakkelijk of zelfs onrustig bij? Gefeliciteerd! Dan weet je dat je er heel erg goed aan doet om dit te proberen! Wees trots op jezelf :-).

  10. Geef niet op! Routines doorbreken gaat niet binnen een dag. Je zult erg veel momenten meemaken dat je weer terug valt in je oude patroon. Zeg niet tegen jezelf: zie je wel, het lukte me niet, ik geef het op. Probeer in plaats daarvan te zeggen: ik heb het geprobeerd, het lukte niet, maar ik probeer het nu meteen nog een keer! Je zult merken dat het iedere keer een stukje makkelijker wordt. En je kent de stelregel: het is 2 stappen vooruit en 1 achteruit, dus houd voor jezelf de grote lijn in de gaten.

#routine #tips #mobiel #gewoontes

Uitgelichte berichten
Recente berichten